Mecidiyeköy / Şişli 0212-288-7002
Pazartesi - Çarşamba - Perşembe - Cuma: 09:00 - 19:00 Salı - Cumartesi: 09:00 - 17:00
Mecidiyeköy / Şişli 0212-288-7002
Pazartesi - Çarşamba - Perşembe - Cuma: 09:00 - 19:00 Salı - Cumartesi: 09:00 - 17:00

İmplant Nasıl Yapılır?

İmplant tedavisi birbirini izleyen çeşitli aşamalardan oluşmaktadır. Planlama aşaması ise implantın en mühim aşamasıdır. Planlamayı yapabilmek adına muayene edilir. İlk olarak, kişinin genel sağlığı hakkında bilgi alınır. Hasta implant tedavisine uygun olmayabilir, buna hekim karar verecektir. Hastanın genel sağlık durumu implant tedavisi için herhangi bir sorun teşkil etmiyor ise ağız içi muayenesine başlanır.

Muayene:

İlk muayene sonrasında hastanın ağız içi durumunun implant tedavisine uygun olup olmadığı değerlendirilir. İmplant tedavisi için uygunluğa karar verilirken, panoramik röntgen filmleri istenebilir. Bununla beraber, bir yenilik olan üç boyutlu görüntü veren tomogrofiler, özellikle implant tedavileri için strandart olarak kullanım alanı bulmuştur. Panoramik röntgen filmi iki boyutlu görüntü verir ancak tomografi üç boyutlu görüntü verir. Tomografiler ile kemiğin boyu ve yüksekliği kesin ve net bir şekilde ölçülebilir, bu sayede de implant planlama ve uygulamasında hata riski en aza indirgenir.

İmplantın Planlanması

İmplantın en önemli aşamasıdır. Şayet bu aşamada yanlış bir planlama yapıldıysa  geri dönüşsüz bir yola girildi demektir. Muayene neticesi elde edilen bulgular, tomografiden elde edilen bilgiler birleştirilerek, çene kemiğinin implant yerleştirilmesine ne kadar uygun olduğuna bakılır. Çene kemiği implant için yeterli kemik düzeyine sahipse yani implant için uygun ise, hastaya en ideal implant planlaması yapılır. İmplantın çenenin hangi alanına yerleştirileceğine, yerleştirilecek olan implantın; çeşidi, eni ve boyuna karar verilir.

Planlamada, kişinin estetik beklentisi mutlaka göz önüne alınmalıdır.

İmplantın Çene Kemeğine Yerleştirilmesi İşlemi

İmplant işlemi lokal anestesi ile uygulanır. Yaygın olarak bilinen büyük bir yanlışlık vardı, o da implantın çene kemiğine çakıldığıdır. implant çene kemiğine çakılmaz. Diş hekimi tarafından oldukça pratik bir cerrahi müdahale ile diş implantını çene kemiğine yerleştirir. Ancak, implant yerleştirilmesinin bu kadar kolay olması implantların önemini düşürmez. İmplantın çene kemiğine yerleştirme uygulamasına, implantasyon ismi verilir..

Operasyon aşamasında, ilk önce amaca uygun frezler aracılığı ile implantın çene kemiğinde yerletirileceği yer açılır. Diş implantı, bu yere yerleştirilir.
İşlem süresi ise, yapılacak olan implant sayısına, hastaya, ağzı durumuna göre değişkenlik gösterebileceği gibi 10-90 dakika arasındadır.
Operasyon, ağrısız bir operasyondur. Yalnızca bir miktar baskı hissedebilmek mümkündür.
İmplant yapılan bölgenin şişmemesi adına bölgeye ilk 24 saat soğuk kompress uygulaması yapmanızı öneririz.

İyileşme Aşaması

Çene kemiğine açılan bir yuvaya yerleştirilen implantın, kemiğe kaynaşması adına belirli bir süre beklemek gerekir. İmplantın çene kemiği ile kaynaşması adımına ise osseoentegrasyon ismi verilir. Bu bekleme süresi içerisinde, estetik ve işlevsel ihtiyaçlar göz önüne alınır ve hasta için geçici protez diş uygulaması yapılabilir.  İyileşme aşamasında diş hekimi tarafından gerekli bulunduğu taktirde, hasta belirli zamanlarda muayene edilebilir ve röntgen filmi ile iyileşme durumu takip edilebilir.

Protez Diş Yapımı Aşaması

İmplant tedavisindeki esas hedef, yapay diş kökü olan implant üzerine üzerine protez diş uygulamaktır. Bu sebeple, implant bir amaçtan çok araç olmaktadır. İmplatın görevi, diş kökünü taklit etmesidir. Bu sayede protes diş yapımı mümkün olabilir. İmplant çene kemiğine kaynaşıp doku iyileştikten sonra, diş implantın üzere protez yapılır. Ve o protezin yerleştirilmesi aşamasına girilir.  İyileşme tamamalandığında, ilk olarak;

iyileşme başlıkları takılır.
bir hafta sonra da implantın üst parçası olan abutmentlerin yerleştirilmesi yapılır.
protez dişler, bu abutmentler üzerine yerleştirilir çünkü.

Protez Aşaması

Protez aşamasının ilk işi olarak, ilk önce planlanan tedavi adına protez diş yapımına yönelik gerekli ölçüler alınır. Alınan ölçülere uygun bir şekilde yapılan protez dişler, implant üzerine yerleştirilir.

Hastanın implantın üzerine uygulanacak olan protez diş, kimi zaman tek kuron, kimi zaman köprü, kimi zaman da tam protez olabilmektedir.

Diş implantı nasıl yapılır?

Dental imlant, yani diş implantı ağızda kaybedilmiş dişlerin birinin ya da tamamının estetik ve fonksiyonel eksikliklerini yeniden sağlamak için çenenin kemik kısmına yerleştirilen yapay bir diş köktür. Çoğunlukla uygulanan köprü, damak protezleri ve kaplamalara göre oldukça güvenli ve işlevseldir.
Son zamanlarda bu kadar popüler olan implantların hayatımıza girmesi esasında yirmi yılı bulmaktadır.  Dental İmplant, dişte bulunan eksiklikleri gidermek ve ağız bölgesindeki eksikleri tamamlama adına çene kemiğine uygulanan ve doku dostu olan titanyum ismi verilen bir madden üretilir. Normal bir implant olarak ise, bir implant ağızda olan eksik alanın yerine konur ve dişlerin doğal yapı ve işlevlerine yeniden dönülmesini sağlar.

İmplantlar ve titanyum, insanın kendi vücudu ile tamamen uyumludur. Vücut için herhangi bir alerjik reaksiyona ya da olumsuz bir etkiye sebep olmazlar. Bu maddeler bir vida üzerine yerleştirilen abutment ile birleştirilir. Ardından ise bir kron yapılır. Bu şekilde tedavi sonlandırılır. Sözünü ettiğimiz titanyum vida,  diş kökleri için özel olarak dizayn edilmiştir. Bu sebeple vida şeklindedir. Çünkü, bu sayede dişler daha sağlam olacaktır.  İmplant tedavileri, bir ya da birden fazla dişini yitirmiş kişiler üzerinde uygulanabilecek bir tedavi yöntemidir. Bunun dışında implant tedavisi bir cerrahi müdahale olsa dahi, neticede bir diş operasyonudur, bu sebeple hasta müdahale ardından işine ve evine dönebilir. İmplant tedavisi ameliyat ortamında yapılır. Lokal ya da genel aneztesi şeklinde uygulanabilir. Netice olarak bu operasyon bir ameliyattır ve bundan dolayı endişe duyabilecek hastalarımız mevcuttur. Onlar için ise  lokal anestezi ve sedasyon uygulanabilir. Hastaya yapılacak anesteziye karar verildikten sonra bir müdahele ile ağızdaki diş eti yarılır ve çenenin kemiği ortaya çıkarılır. Çenenin kemiğine ilk olarak minik bir rehber delik açılır.  Tedaviyi takriben bu rehber delik büyütülebilir ve implantın sığabileceği kadar büyüktülür.

Ardından ise dişe implant vida yerleştirilir. Yerleştirilmesinin ardından sağlam olması adına üzerine kapak diye geçen ve yine titanyumdan üretilmiş bir madde konur. Sonrasında ise çene eti dikilir ve hasta bir süre için bekletilir. Daha sonra dişdeki vida alınır ve yerine başka bir madde yerleştirilir ve tedavi sonlanır.

Related Posts

💬 WhatsApp
Call Now Button