İmplant yaptırmadan önce bilmeniz gerekenler
İmplant, eksik olan dişin yerine cerrahi yöntemlerle, işlevlerinin ve estetik görünümlerinin tekrar yerine konulması demektir. İmplantlar çene kemiği ile oldukça uyumlu, gerçek diş kökünü taklit eden, yapay diş kökleridir. İmplantlar titanyumdan imal edilir. Titanyum doku dostudur. Diş köklerinin fonksiyonları taklit etme prosedürüyle üretilmişlerdir. İmplantlar, özel gelişmiş teknolojilerle uygulanır. İmplant; travma, çürük ya da diş eti hastalıkları hasebiyle kaybedilmiş, eksik olan dişlerin yerine yapılan vidalardır. Titanyumdan malzemesinden yapılan implantlar doğal dişlere en yakın alternatiftir.
İmplant ne kadar başarılı bir tedavi yöntemi olursa olsun, bunu uygulayacak hekim esas başarı anahtarıdır. Hekimin deneyimi, tecrübesi en önemli unsurlardır.
İmplant Diş’in Avantajları
Bu tedavi, tek diş kayıplarında köprü gibi tedavi yöntemlerinin aksine, komşu dişlerin dişlerin kesilmesini gerektirmez. Sağlam dişler korunur. Fazla diş kayıpların ise hareketli protezler yerine sabit protezler tercih edildiği için ya da hareketli protezlere oldukça güçlü bir temel hazırladığı için oldukça etkin bir tedavidir.
Dişsiz kalan kemik alanı, içerisinde artık bir diş olmadığı için işlevlerini yerine getiremez. Bu sebeple zaman içinde daralma yapar. Bu sebeple de küçülür. Protez tutuculuğu için kemik artık yeterli olmamaya başlar, gene implant yerleştirilmesi planlanan bölgeye de kemik kalınlığı ve yüksekliği yetersiz kalır. Dişsiz alana implant yerleştirildiği taktirde kemik tekrar işlev göreceği için kemik erimesi önlenmiş olur.
İmplant Kimlere Uygulanmaz?
Her insana implant tedavisi uygulanmaz.
Genel sağlık durumu bozuk olan kişilerde,
aşırı sigara tüketimi gibi alışkanlıklara sahip kişilerde,
çene kemiği yapısı uygun olmayan kişilerde, implant tedavisi yapmamak daha doğrudur.
Sistemik hastalıklar
diş sıkma,
uzun süre dişsiz kalma ya da dişeti hastalıkları ile kemik erimeleri ilerlemiş ise mevcut kemik yapısı implant uygulaması için uygun değildir.
İmplant Yaptırmadan Önce Bilinmesi Gereken En Önemli Nokta
İmplantlar çene kemiği içine, canlı dokuya yerleştirlir. Geri dönüşsüz bir işlemdir. ”İstemiyorum, çıkartın.” deme gibi bir şansınız olmaz.
İmplant Hangi Durumlarda Yapılır?
Tek ve çok sayıda diş eksikliklerinde uygulanabilir. Bütün ağızda olan diş eksikliklerinde de uygulanabilir.
Tek diş kayıplarında, sağlam olan çevre dişler kesilir ve klasik köprü uygulaması yapılır. Bu uygulamada sağlam olan çevre dişlere zarar verilir. Ancak implant tedavisi ile sağlam dişlere hiçbir zarar gelmeden eksik olan diş yerine bir tane implant uygulaması yapılabilir ve sağlıklı bir tedavi gerçekleşir.
Çok sayıda diş kayıplarında ise, iki ya da daha fazla implant yapılır ve böylece sabit köprü tedavisi gerçekleştirilir.
Ağzı tamamen dişsiz olan bir kişi için ise, tam protez uygulanır. Tam protezlerde meydana gelen en önemli handikapları çiğneme esnasında ağızdan çıkabilmesi, hareketli olduğu için altında yemek birikmesi ve bundan kaynaklı sorunlara yol açması, tat almada sorun yaşatmasıdır. Ayrıca, tam protezlerin tutuculuğu zayıftır. Bu hastalarda iki ya da dört implant ile tam protezlerin tutuculuğu elde edilebilir. Daha fazla implant yerleştirilerek sabit bir protez de gerçekleştirilebilir.
İmplant Tedavisini Kimlere Uygulayabiliriz?
Kemik gelişimi tamamlanmış olan herkese yapılabilir. Yeteri kemik hacmi de mevcutsa ve genel sağlık durumu bu tedaviye engel teşkil etmiyorsa, her birey güvenle implant yaptırabilir.
Ancak, ileri derecede şeker hastası olan kişilerde bu tedavi yöntemini uygulamak yanlıştır. Şeker, kontrol altında ise, tedavinin yapılmasında bir sakınca olmaz. Buna ek olarak rutin kortikosteroid uygulanan kişilerin de kemik yapısında bozulmalar oluşabilir. Bu sebeple hastanın doktoru ile diş hekiminin tedaviye birlikte karar vermesi gerekir.
İmplant Tedavi Süresi Ne Kadardır?
İmplant iki aşamada tamamlanır. Birinci aşama implantın yerleştirilmesi, ikinci aşama implant üstü protezdir. İlk aşamada implant kemiğe yerleştirilir. Hastanı ağız yapısına göre bu bekleme süresi değişkenlik gösterebilse de 2-3 ay kemik ile implantın kaynaşması için beklenir. Bekleme döneminde kişinin bu süreyi dişsiz geçirmemesi için 2 gün içerisinde geçici protez uygulanır. Çeşitli vakalarda kemik yapısı uygun ise implant yerleştirilmesi ve implant üstü protez aynı gün içerisinde gerçekleştirilebilir.
İmplant tedavisi sırasında acı duyulur mu?
İmplant öncesinde anesteziden faydalanılır. Bu nedenden ötürü de hasta herhangi bir acı ya da ağrı duymaz. İmplant tedavileri genellikle lokal anestezi ile yapılır. İmplantın yapıldığı akşam biraz ağrı duyulabilir ancak bu ağrı, ağrı kesicilerle dahi geçebilecek bir ağırıdır.
Eksik her diş için bir implant mı yapılır?
Hayır. Eksik olan her diş için ayrı ayrı implant kökü uygulanmaz. İmplant yapılacak yerle ilgili olarak yerleştirilecek 2 tane implant 2 ya da 4 adet dişin işlevlerini görür.
İmplant tedavisi maliyetli mi?
İmplant tedavisi, maliyetleri tedavilerdir. Tek dezavantajı da budur. Bunun nedeni de implant için kullanılan malzemelerin oldukça yüksek teknolojiye ihtiyaç duyması ve ithal edilmesidir. Fakat implantlar size kendi dişinize en yakın dişleri yeniden sağlayabilecek tek tedavidir. Oldukça uzun ömürlüdür. Dişinize ve hayatınıza yaptığınız bir yatırım olarak algılayabilirsiniz.
İmplant tedavisinin avantajları nelerdir?
Oldukça etkin bir çiğneme yetisi ile her istediğini yiyebilmeye bağlı olarak sağlıklı bir beslenme düzeni
Daha estetik bir görüntü
Özgüvenin artması ile birlikte yaşam kalitesinin artması
Her türlü besini güvenle yiyebilme imkanı ve korkmadan konuşabilmek, yemek yiyebilmek.
Uzun ömürlü olması
Hastanın kendi dişi gibi hissetmesi